Waar kan je beleggen? Lees hier mijn ervaringen tot nu toe!

Waar kan je beleggen? Lees hier mijn ervaringen tot nu toe!

Waar kan je beleggen pin

Beleggen is steeds populairder en bekender, waardoor de vraag Waar kan je beleggen? steeds vaker wordt gesteld. Met deze blog kom jij erachter waar ik beleg!

Allereerst wil ik je duidelijk maken dat ik geen expert ben en dus ook geen advies geef. Ik geef je alleen mijn informatie. Je mag en blijft altijd zelf bepalen wat je hier mee doet. Lees je sowieso eerst even in voordat je besluit te beleggen.

Mocht je een vraag hebben, stel die gerust onderaan dit artikel.

Ik zal je eerst vertellen hoe en wanneer ik ben begonnen met beleggen.

Mijn eerste belegging

Op 23 januari 2019, nu dus meer dan twee jaar geleden plaatste ik mijn eerste beleggingsorder. 

Dit deed ik bij Fitvermogen. Dit is een broker van NN Investment Partners (NN IP). Ze gaan richting de 300 miljard beheerd vermogen.

Dit is geen broker waar je zelf in een specifiek aandeel kan beleggen, maar waar je een potje kiest waar je jouw geld in stopt. 

Dit potje wordt beheerd door NN IP. Zij bepalen dus of ze afscheid van een bepaald aandeel nemen of een nieuwe toevoegen aan het potje. 

Aan de ene kant zou je dan denken, ja dan hebben zij dus de macht over wat er met jouw geld gebeurt. 

Aan de andere kant wist ik destijds nog niks van beleggen. Ik had wel goed onderzoek gedaan naar wat in mijn ogen de beste optie was om als broker te kiezen. Ik wilde juist dat het voor mij beheerd zou worden, zodat ik eerst aan het gevoel van beleggen kon wennen, kon ik daar wel tegen?  

Gelukkig voor mij had ik op ‘het juiste moment’ belegd. Mijn beleggingen stegen aan het begin namelijk alleen maar.

In welke potjes beleg ik

Ik had mijn eerste belegde geld verspreid over vijf verschillende potjes waarbij nummer één het meest defensief was en nummer vijf het meest offensief. 

Ik dacht ik moet sowieso niet alles in een potje stoppen, een beetje risicospreiding kan nooit kwaad. 

Dit bleek een goede keus, al waren er nog meer dan 60 andere potjes waar ik uit had kunnen kiezen.

Ik koos voor simpel en soms is dat het beste om te doen, zeker als je nog geen ervaring hebt met iets zoals beleggen.

Steady stijging todat…

Het begin verliep vrij soepel en mijn belegde geld steeg langzaam.

Hierna besloot ik nog twee keer iets te beleggen.

Het ging best lekker vond ik, totdat (je kan het wel raden) Corona in het leven kwam.

Zoals overal klapte de markt hard in elkaar, maar eigenlijk had ik er nog niet al te veel stress van.

Ik had weliswaar een negatief rendement, het voelde toch alsof het wel weer goed zou komen. Dit komt waarschijnlijk omdat we een jaar verder waren dan mijn eerste belegging. Ik had me inmiddels wat meer ingelezen en had vertrouwen dat het ooit weer zou herstellen.

Beleggen doe je vaak voor de langere termijn en ik was en ben dan ook niet van plan dit geld er heel snel af te halen. 

Mijn vertrouwen bleek gegrond en mijn rendement herstelde veel sneller dan verwacht. Al weet je natuurlijk nooit of er weer een dip komt, het is vaak verstandiger je geld te laten staan als je voor de langere termijn belegt.

Waar kan je nog meer beleggen? 

Sinds januari 2020 ben ik ook begonnen te beleggen bij DeGiro. Ik had een jaar de tijd gehad om aan beheerd beleggen te wennen en mijzelf wat verder in te lezen.

Vooral nadat ik het boek ‘Money Master The Game’ van Tony Robbins las besloot ik dat ik meer zeggenschap wilde over mijn beleggingen. 

Bij een belegd fonds betaal je namelijk wel wat kosten, omdat iemand anders jouw beleggingen beheert.

Natuurlijk betaal je bij het aankopen van bijvoorbeeld individuele aandelen of ETFs soms ook transactiekosten, maar je hebt geen of minder vaste jaarlijkse kosten dan bij een beheerd fonds.

Mijn strategie

Voor mijn beleggingen bij DeGiro is mijn strategie vooral om iedere maand consistent te beleggen zodat mijn portefeuille kan blijven groeien. Hierdoor wordt het rente-op-rente effect ook steeds groter. Daarnaast gebruik de buy & hold strategie zo veel mogelijk. 

Ik laat mijn aandelen en ETFs het liefst jaren staan, zodat ik daar niet te veel tijd aan kwijt ben en mijn portefeuille de tijd heeft om te groeien.

Bux Zero

Sinds een aantal weken heb ik ook een kleine portefeuille bij Bux Zero. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar begon omdat iedereen daar een gratis aandeel kan krijgen. Als jij er ook een wilt kan dit als je je via mij bij Bux Zero aanmeldt. Toch heb ik het liefst zoveel mogelijk mijn aandelen op één plek. Hoewel het misschien leuk is om met Bux wat meer te experimenteren. Hier ben ik nog niet helemaal over uit, maar in principe is DeGiro gewoon mijn place to be. 😉

Crypto: Waar kan je dat beleggen?

Bitcoin en andere crypto is momenteel een grote hype. Ik had zomaar wat kunnen doen en gewoon kunnen inleggen, maar zonder kennis beleggen is nooit verstandig. 

Daarom ben ik nog een beetje zoekende en heb ik wel gemerkt dat Blox en Binance twee bekende crypto platformen zijn. Op Blox kan je een tientje cadeau krijgen als je je aanmeldt met de volgende code: 68E4-A32K-BAGG. Ik krijg dan een klein percentage van jouw handelskosten, maar dat kost jouw niets. En eerlijk gezegd gaan die handelskosten mij ook niet super rijk maken, ik gun jou meer het tientje, haha.

Waar kan je beleggen bitcoin

Waar ik nu sta

Op moment van schrijven heb ik op mijn beleggingsfondsen na twee jaar zo’n 15% rendement. Hier ben ik zeer tevreden mee. Wat ik vooral fijn vindt is dat het dividend daar ook gewoon automatisch wordt herbelegd. Zo groeit mijn waarde daar jaarlijks toch weer een beetje.

Op mijn andere beleggingen heb ik zo’n 6% rendement. Vaak wordt 7% als het gemiddelde jaarlijkse rendement gezien, maar ik ben niet ontevreden. Als ik het op de bank had laten staan had het helemaal niks opgeleverd!

Goed, dat was mijn beleggingsavontuur in het kort tot nu toe. Hoe lang beleg jij al? Laat het hieronder weten!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *