Tweedehands boeken verkopen: Mijn tips en ervaringen

Tweedehands boeken verkopen: Mijn tips en ervaringen

Tweedehands boeken verkopen online

Iedereen heeft wel een paar boeken thuis staan waar eigenlijk niks meer mee gebeurt, tijd om je tweedehands boeken te verkopen als je het mij vraagt!

Oke, ik ben het met je eens: een boekenkast kan best leuk staan. En sommige boeken die je wil je nou eenmaal niet weg doen. Boeken kunnen een emotionele waarde hebben, je kan een boek vaker willen lezen, je vindt het boek te leerzaam, of je vindt het boek gewoon te mooi om weg te doen.

Daarom snap ik zeker dat je niet ieder boek dat je koopt weer wilt verkopen, maar geef toe: sommige boeken zijn inmiddels echt wel overbodig, toch?

In dit blogartikel zal ik je vertellen hoe ik mijn overbodige boeken verkoop, en hoe jij dit ook kan doen.

Ben jij op zoek naar manieren om je boeken zo snel mogelijk en voor de beste prijs te verkopen?

Lees dan snel verder.

Drie manieren om je tweedehands boeken te verkopen

Zoals ik al zei zijn er meerdere manieren, of eigenlijk plekken waar je je tweedehands boeken kan verkopen. Ik noem de drie manieren die voor mij het bekendst zijn.

Voor elke manier zal ik mijn persoonlijke mening geven, met de bijbehorende voor- en nadelen van iedere manier.

Tweedehands boeken verkopen pin

Verkopen op Marktplaats

Marktplaats is misschien wel een van de bekendste manieren om tweedehands spullen te verkopen, het heeft zijn voor- en nadelen.

Zelf vind ik het heel fijn als ik een boek te koop zet en iemand uit de buurt komt het ophalen, dit scheelt verzendkosten en tijd. Voor mij is dit dan ook het grootste voordeel van tweedehands verkopen via Marktplaats.

Een ander voordeel is dat je je eigen foto’s en uitleg kan toevoegen. Als het bijvoorbeeld belangrijk is om te melden dat er enkele markeringen in het boek staan is dit geen probleem. Naar mijn idee zijn zulke markeringen of kleine beschadigingen in vergelijking met andere verkoopopties op Marktplaats ook het meest geaccepteerd.

Een nadeel van Marktplaats is dat je tegenwoordig vaak spamberichten of oplichters binnenkrijgt. Pas dus goed op dat je wel met een echt persoon te maken hebt, en geen oplichter. Marktplaats doet er gelukkig wel alles aan op oplichters tegen te gaan, door bijvoorbeeld de betaalmethode ‘eerlijk oversteken’ te maken.

Verkopen op Boekenbalie

Vrij recent kwam ik achter de optie om tweedehands boeken te verkopen via Boekebalie. Dit is heel wat anders dan bijvoorbeeld Marktplaats.

De bedoeling is namelijk dat je de app download. Met deze app kan je jouw boek scannen waarna je direct ziet welke prijs zei voor jouw boek bieden. Als je tevreden bent met de geboden prijs kan je op kosten van Boekenbalie je tweedehands boek naar hen opsturen.

Een voordeel is dus dat de verzendkosten sowieso gratis zijn, en dat het lekker opruimt als je een hele lade met boeken hebt die je snel kwijt wilt.

Toch zijn er ook flink wat nadelen in mijn ogen.

Ten eerste is het maar de vraag of Boekenbalie op zoek is naar jouw boek, sommige boeken hebben zij simpelweg geen interesse in. Non-fictie boeken doen het wel beter dan fictie boeken (waarvan gemiddeld slechts 5% wordt geaccepteerd).

Ten tweede vind ik persoonlijk de prijs niet heel hoog, maar dat kan natuurlijk per persoon en per boek verschillen.

Om toch nog even positief af te sluiten, je wordt wel netjes op tijd uitbetaald, vaak binnen 7 dagen.

Verkopen op bol

Huh?! Verkopen op bol, daar heb je het toch wel eens vaker over gehad? Dat klopt, maar dan als ‘eerstehands verkoper’ ;-). Misschien weet je het nog niet, maar je kan ook gewoon je tweedehands spullen verkopen op bol.com.

Als je tweedehands boeken wilt verkopen op bol heb je geen kvk inschrijving nodig, maar alleen een verkopersaccount.

Dit account kan je heel gemakkelijk aanmaken via bol.com zelf. Helemaal onderaan de site zie je een tabje staan met ’tweedehands verkopen’. Daar kan je direct een verkoopaccount aanmaken om zo snel mogelijk te beginnen.

Maar goed, wat zijn nu de voor- en nadelen van tweedehands verkopen op bol?

Een groot voordeel is dat bol een krachtig platform is, veel mensen zien bol als een hoog gewaardeerde plek waar spullen van goede kwaliteit worden verkocht. Dit is ook wel te zien door de miljoenen actieve klanten die bol heeft. Door dit grote aantal klanten is de kans groot dat er iemand opzoek is naar het boek dat jij wilt verkopen. Veel klanten betekent snellere verkoop!

Daarnaast kan je gewoon zelf je prijs instellen, handig is om te kijken naar eventuele andere verkopers van hetzelfde boek. Zo weet je wat realistisch om te vragen.

Een nadeel van bol.com is dat je wel een percentage moet afstaan, dit is omdat je gebruik maakt van hun platform, en dus het grote aantal actieve klanten waar ik het net al over had.

Toch kan je zelf inschatten wat je kwijt bent aan deze kosten, waardoor je kan oordelen of het het waard is om een specifiek boek te verkopen op bol. Zelf zou ik je aanraden vooral je wat duurdere boeken te verkopen via bol omdat je ook nog je verzendkosten moet betalen.

Mijn favoriete plek om tweedehands boeken te verkopen

Een favoriet heb ik niet per se, ja sorry.

Maar wel heb ik een aanbeveling voor verschillende situaties.

Boekenbalie is eigenlijk mijn minst favoriete, maar als je echt snel van je boeken af wilt zijn en er is vraag naar jouw boek, dan zal ik er toch wel voor kiezen. Zonder veel gedoe ben je dan lekker snel van je tweedehands boeken af.

Echter hebben Marktplaats en bol.com toch meer mijn voorkeur. Ik zal je duurdere boeken, zoals studieboeken, sowieso via bol.com doen omdat je er dan waarschijnlijk sneller vanaf bent. Op Marktplaats zitten vaak natuurlijk ook koopjesjagers die niet altijd even geïnteresseerd zijn in duurdere boeken, al hoeft dit niet altijd waar te zijn. Daarnaast zal ik al je andere boeken lekker op Marktplaats zetten, misschien komt iemand ze wel ophalen, wat ook weer geld scheelt.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze informatie, maar ben vooral ook benieuwd naar jouw favoriete plek om tweedehands boeken, of andere spullen te verkopen. Laat het me hieronder weten. 🙂

5 Reacties

  1. Ik heb goed verkocht via Bol.com . Maar vaak kan je het beste alleen maar de duurdere boeken verkopen, ten eerste door de commissie en ten tweede zijn verzendkosten voor de verkoper vaak duurder dan voor de koper. Vooral als je naar bv België moet sturen. Ik moet er nu wel aan toevoegen dat per 3 mei de verkoop van boeken bij Bol.com gaat stoppen. Voor de particuliere verkoper dan.

    Trudy G Basoski
    1. Dank voor het delen van je ervaringen Trudy! Het inderdaad heel verstandig rekening te houden met de verzendkosten en commissie, anders ben je straks alleen bol.com aan het helpen en vergeet je jezelf. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen alleen in je eigen land (Nederland of België) te verkopen. Dat bol.com met de particuliere verkoop stopt zegt denk ik ook wel iets over het succes daarvan…

  2. Bol.com stopt er helaas mee. Ik heb boekenbalie geprobeerd maar ik vind echt dat die knettergek zijn wat de prijzen betreft. € 9,50 bieden voor een set van 2 boeken die nieuw € 75,00 hebben gekost! Er wordt niet gekeken naar de staat, terwijl de betreffende boeken er ongelezen uit zien. Je zou ze zo weer in de boekhandel op de schappen terug kunnen zetten.

    Jotiko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *