Mijn Top 5 Boeken voor 2021: Van Denken tot Doen

Mijn Top 5 Boeken voor 2021: Van Denken tot Doen

Top 5 boeken 2021 e-reader
Super handig zo’n e-reader toch?

Vandaag deel ik mijn top 5 boeken voor 2021! Alle 5 de boeken heb ik afgelopen jaar gelezen, en misschien zit er wat leuks voor jou tussen.

Zelf lees ik regelmatig, dit deed ik voorheen altijd met ‘gewone’ boeken, echte papieren boeken dus. Maar een aantal maanden kreeg ik een e-reader van mijn vrienden (thanks 😉 ) met een mooi hoesje. Deze e-reader bevalt me echt heel goed en is vooral fijn als je vaak leest voordat je gaat slapen, het geeft namelijk geen fel licht zoals je mobiel of laptop, maar juist een rustig licht waardoor je heel goed in slaap kan vallen.

Mocht je dus klaar zijn met stapels boeken en liever al je boeken op een plek hebben, dan zou ik de e-reader echt aanraden. Een andere optie is natuurlijk om je tweedehands boeken te verkopen.

Maar goed, ik was helemaal niet van plan al iets te vertellen over mijn e-reader, dus lees vooral snel verder voor mijn top 5 boeken voor 2021!

Mijn top 5 boeken voor dit jaar

Je zult merken dat het een heel diverse top 5 is, ik heb dit jaar namelijk over veel verschillende onderwerpen gelezen. Ik ga er daarom ook vanuit dat er tenminste een geschikt boek voor je tussen zit.

Top 5 boeken 2021

5. Thinking, fast and slow – Daniel Kahnemann

Thinking, fast and slow is een relatief moeilijk boek om te lezen, maar er is ook een Nederlandse versie wat het wellicht iets makkelijker maakt. De Nederlandse versie heet ‘Ons feilbare denken‘.

Wat het vooral moeilijk maakt is dat het wat meer psychologisch is en daardoor voor velen onbekende begrippen gebruikt. Maar als je echt graag nieuwe dingen wilt leren kan je je daar wel even doorheen bijten, toch?

Centraal staan de twee systemen van ons brein, systeem 1 en systeem 2. Goh, zei ik iets over moeilijke begrippen? Want ja zo simpel zijn deze namen echt, haha. Systeem 1 is ons brein dat snel reageert, eigenlijk zonder na te denken. Dit gaat bijvoorbeeld om gewoontes, natuurlijke reacties en antwoorden geven zonder over de consequenties na te denken. Dit gaat dus allemaal geheel automatisch. Systeem 2 gaat over het tragere brein, dit helpt je echt ergens over na te denken. Het kijkt meer naar de langere termijn en helpt je (soms) betere beslissingen te maken.

Als jij precies wilt weten hoe beide systemen werken, en je bewuster wordt van welk systeem bij jou actiever is, dan is dit boek echt wat voor jou.

Daarnaast leer je ook over psychologische tekortkomingen van het brein, of shortcuts die het brein neemt.

4. The power of habit – Charless Duhigg

The power of habit, oftewel de kracht van gewoonte, gaat zoals de titel aangeeft over gewoontes.

Er zijn 2 belangrijke take-aways die ik hieruit heb gehaald.

De eerste is dat je eigenlijk niet bewust bent van al je gewoontes, schrijf maar eens een week lang uit wat je allemaal doet. Je zult zien dat je gedrag vaak terugkerend is. Door hier alleen al bewust van te worden zal je je eigen gedrag positief veranderen, maar dit gaat niet zomaar.

Hiermee komen we bij de tweede take-away en dat is dat het veel makkelijker is om een gewoonte te vervangen, dan een gewoonte te verwijderen. Grijp jij bijvoorbeeld bij ieder moment van verveling naar je telefoon, of naar een sigaret? Ga dan iets anders doen als je de drang op voelt komen, bijvoorbeeld een rondje lopen of een boek lezen. 😉

Wil jij betere gewoontes creëren? Dan is dit boek zeker wat voor jou.

Top 5 boeken 2021 pin

3. De Laptop Lifestyle – Jacko Meijaard

Ik schreef al een uitgebreide review van De Laptop Lifestyle, als je die hebt gelezen snap je dat deze niet in mijn top 5 boeken voor 2021 kan ontbreken.

Ik zal er hier niet te veel meer over uitweiden, maar het is vooral een heel praktisch boek, heel anders dan de andere 4 boeken uit mijn top 5 voor 2021. Je leert namelijk echt iets wat je een nieuwe inkomstenbron kan opleveren, namelijk affiliate marketing.

Als je hiermee wilt starten raad ik je dit boek zeker aan.

2. Solve for Happy – Mo Gawdat

Solve for happy is zeker een interessant boek voor je persoonlijke ontwikkeling, en wat het nog aangrijpender maakt is het verhaal dat Mo Gawdat vertelt over het verliezen van zijn kind. Zelfs hierna is het hem gelukt de positieve kanten te zien en dankbaar te zijn voor de momenten die hij met zijn zoon heeft gehad.

Mo Gawdat is de perfecte persoon om jou te leren hoe je meer kan genieten en minder in een negatieve flow terechtkomt.

Hij leert je meer van het moment te genieten, eigenlijk doet het me ook denken aan ‘The power of now‘ van Eckhart Tolle, maar dat is wat meer spiritueel en zeker voor beginnende lezers wat ingewikkelder of misschien ’te zweverig’.

Wil je meer kunnen genieten, en positiever naar je eigen leven kijken? Dan is Solve for Happy, of de Nederlandse vertaling Logica van Geluk wat voor jou.

1. Het Geheim van Levenskracht – Rajshree Patel, vertaald door Michael Pilarczyk

Mijn nummer 1 van mijn top 5 boeken voor 2021 is Het Geheim van Levenskracht.

Ik vond de titel al heel interessant en blij dat ik dit boek heb gekregen.

Wat ik er zo goed aan vind is dat het ook praktische tips geeft. Door het boek heen krijg je verschillende oefeningen die je kunt doen.

Er zijn ademhalingsoefeningen om gewoon even tot rust te komen als je het even te druk hebt of gestrest bent, maar ook ga je kijken waar je gedachten vaak heen gaan. Denk je bijvoorbeeld (te) veel aan het verleden of juist de toekomst?

Het is goed om hier eens bij stil te staan.

Jouw top 5 boeken voor 2021

Goed, dit is mijn top 5 voor dit jaar, zoals je ziet vrij gevarieerd.

Maar nu ben ik erg benieuwd naar jou. Welk boek lijkt jou het meest interessant? Of welk boek heb je mogelijk al gelezen?

Daarnaast hoop ik dat je jouw top 5 boeken hieronder wilt delen. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *