Studeren en ondernemen: hoe kijk ik terug op ondernemen naast mijn studie?

Studeren en ondernemen: hoe kijk ik terug op ondernemen naast mijn studie?

terugblik ondernemen tijdens studie Thom Langeveld

Vandaag mijn terugblik op ondernemen tijdens mijn studie. Ik ben inmiddels ruim een half jaar geleden afgestudeerd. Deze blog ontstond tijdens mijn studieperiode om studenten en starters te helpen.

Te helpen met het combineren van studeren en ondernemen. Te helpen met het starten van hun onderneming. Te helpen met verstandig en gezond ondernemen.

Nu mijn studententijd erop zit, is het tijd voor een terugblik. Heb ik iets gehad aan mijn ondernemersavontuur? En (hoe) ben ik er mee doorgegaan?

Wat heb ik gestudeerd?

Allereerst lijkt het me goed om even te vertellen wat ik heb gestudeerd, hoe lang en waar. Misschien weet je dit namelijk nog niet.

In totaal heb ik 4 jaar gestudeerd, waarvan 3 jaar een bachelor en 1 jaar een master. Alles mooi op tijd gedaan dus.

Ik studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. En uh ja, studies tegenwoordig zijn nogal een mond vol om op te noemen. Goed, komt ‘ie.

Mijn bachelor was bestuurs- en organisatiewetenschap. Klinkt misschien wat vaag, is namelijk ook een vrij brede studie. Het ging over beleid, bestuur, organisatie, gedrag en communicatie, politiek, echt van alles en nog wat.

Mijn master daarentegen was wel een stuk specifieker, namelijk arbeids- en organisatiepsychologie.

Hier pakte ik een stukje consumentengedrag mee, en vooral ook werkgezondheid en human resource management.

Tijdens een stage in de online marketing ontwikkelde ik mij hier verder in, hier ligt mijn specialisatie naast mijn kennis over psychologie en gezondheid.

Welke ondernemingsactiviteiten deed ik tijdens mijn studie?

Ik begon mijn avontuur met een cursus, ik leerde een webshop te bouwen en verkopen op bol.com. In het begin zat het wat tegen. Bestellingen raakten kwijt bij de post, en mijn eerste producten liepen niet super goed. Vervolgens ging ik er toch mee door, puur met het idee in mijn achterhoofd om ervan te leren. En stiekem wilde ik ook slagen.

Langzaam ging het beter en begon ik het zo leuk te vinden dat ik er over ging schrijven, hier op geldcreatie.nl.

Daarmee begon eigenlijk mijn tweede project, bloggen. Klinkt wat saai, maar er zit een hele strategie achter. En als je wilt kan je er ook geld mee verdienen. Bijvoorbeeld met affiliate marketing.

Ik zette, en nog steeds, affiliate marketing in. Ging steeds meer schrijven en werd enthousiast van het stijgend aantal website-bezoekers. Op een gegeven moment was ik al zo lang bezig met verkopen via bol.com, en dit onderwerp leek mijn bezoekers te interesseren. Hier kreeg ik de meeste respons op.

Ik besloot een eigen e-book te maken, de perfecte bol verkoper. Ideaal om te starten.

Zo had ik een nieuwe inkomstenbron, namelijk mijn eigen e-book.

Mijn webshop, blog en eigen e-book waren mijn inkomstenbronnen als ondernemer. Tot en met het einde van mijn studie hield ik dit in stand. Maar hoe is het nu?

Het vervolg van mijn ondernemersreis

Ik studeerde in juli af en besloot mijn webshop en blog aan te houden. Daarnaast positioneerde ik mijzelf als online marketeer, iets waar ik veel van af weet.

Inmiddels werk ik 4 dagen als online marketing consultant en doe ik daarnaast klusjes als ZZP’er. Mijn blog en webshop heb ik ook nog, en houd ik aan omdat ik het leuk vind om hier mee bezig te zijn. Natuurlijk vind ik het leuk om jou als lezer daardoor ook verder te helpen. 😉

Kortom: je weet nu wat ik allemaal heb gedaan, en nog steeds doe. Misschien lees je het al een beetje tussen de regels door, maar wat heb ik nu daadwerkelijk aan mijn ondernemerservaring na het afstuderen?

4 Pluspunten van ondernemen tijdens je studie

Mindset

Allereerst zal je tijdens het ondernemen een andere mindset ontwikkelen. Je moet wel zelfstandig worden. Denk aan het uitzoeken van je financiën, of het leren van een nieuwe skill.

Mogelijk omring je je (online) ook met andere ondernemers, je merkt dat deze mensen vaak net een beetje extra motivatie of drive hebben. Hier steek je zeker wat van op.

Plezier

Ten eerste, je moet niks. Ten tweede je moet niet gaan ondernemen omdat je denkt dat dit meteen bakken met geld voor je oplevert. Lekker tegenstrijdig hè. 😉

Als je gaat ondernemen, doe het dan vooral voor je plezier. Ik deed het ook echt omdat ik het leuk vond, en in tijden dat mijn hoofd er even minder naar stond deed ik ook gewoon even wat minder.

Al met al geeft het je voldoening en plezier als je een hobby hebt die je jezelf nuttig laat voelen.

terugblik ondernemen tijdens studie plezier

Kennis & praktijk ervaring

Natuurlijk heb ik in de afgelopen 3 jaar als ondernemer onwijs veel kennis opgedaan. Ik heb cursussen gevolgd, dingen geprobeerd waar ik vooraf niks van wist, en enorm veel uur gestoken in mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo wist ik ook niet dat ik überhaupt een blog zou kunnen schrijven. En dat is nu toch aardig gelukt moet ik zeggen.

Of je nu echt na het studeren full-time wilt ondernemen, of juist part-time. Je hebt er altijd wat aan, zeker als het relateert aan jouw vakgebied. Op sollicitatiegesprekken zal je namelijk echt meer hebben aan praktijkervaring en een assertieve instelling dan alleen maar boeken op je cv.

Deze praktijkervaring heeft mij ook een stuk geholpen, je wilt namelijk aantoonbare ervaring hebben. Iets dat laat zien dat je echt kan wat jij pretendeert te kunnen.

Wat was er negatief aan het ondernemen tijdens mijn studie?

Het lijkt nu misschien allemaal rozengeur en maneschijn, maar dat is het zeker niet altijd. Dat wil ik wel duidelijk maken.

In het begin zal je fouten maken, en dat is niet erg. Je zal misschien een verkeerde investering doen of een ontevreden klant hebben. Ook zal je je soms druk voelen, want ondernemen tijdens je studie is natuurlijk niet niks. Pak daarom je rust als je dat nodig hebt, neem niet te veel hooi op je vork.

Heb je nog meer vragen na mijn terugblik op het ondernemen tijdens mijn studie? Laat ze hieronder achter en ik hoop je verder te kunnen helpen!

Al met al, ondernemen tijdens je studie is wat mij betreft een aanrader (als je het leuk vindt!).

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *