Studeren en ondernemen: Wel of niet op kamers?

Studeren en ondernemen: Wel of niet op kamers?

Wel of niet op kamers keuze
Wat kies jij?

Een van de meest voorkomende vragen voor een student is: Zal ik wel of niet op kamers gaan? Er komen veel factoren kijken bij het beantwoorden van deze vraag.

In deze nieuwe rubriek over studeren en ondernemen zal ik vaker vragen van medestudenten beantwoorden over de combinatie van studeren en ondernemen, met de daarbij behorende vragen of kwesties.

De vraag van vandaag zal ik beantwoorden met mijn eigen keuze. Ik zal toelichten waarom ik voor mijn keuze ben gegaan, maar zal ook eventuele andere voor- en nadelen meenemen die niet per se op mij van toepassing zijn geweest. Mogelijk zit jij in een andere situatie en heb jij er wel iets aan als ik alle andere voor- en nadelen ook benoem.

Daarnaast zal dit geen ‘GeldCreatie Blog’ zijn als ik niet even de financiële kant benoem van wel of niet op kamers wonen. Hier ga ik het dus zeker even met je over hebben.

Ben jij dus student, of toekomstig student? Lees dan zeker even verder. Ook als ouder kan ik je mogelijk wat nieuwe inzichten geven.

Waar heb ik als student voor gekozen?

Toen ik begon met studeren had ik totaal geen plannen om te gaan ondernemen, hier heb ik dus eigenlijk ook helemaal geen rekening mee gehouden bij mijn keuze. Ik koos ervoor om thuis te blijven wonen en zal je vertellen waarom.

Ik was vrij jong toen ik mijn Vwo-diploma haalde, precies op mijn achttiende verjaardag hoorde ik dat ik was geslaagd. Dus mocht ik nog maar net legaal champagne drinken om het te vieren ;-). Ik had de ‘mazzel’ dat de studie die ik wilde gaan doen vrij goed te bereiken was. Van deur tot deur was het slechts 40-45 minuten.

Daarnaast had en heb ik het thuis hartstikke goed, ondanks gescheiden ouders geen grote problemen. Ook de meeste vrienden van mij bleven nog thuis wonen en dus was het ook helemaal niet gek dat ik ervoor koos om thuis te blijven wonen.

Verder had ik helemaal geen hoge inkomsten met mijn bijbaantje, als ik uit huis zou gaan zou ik dus bijna volledig moeten gaan leven van mijn studiefinanciering (lening). Toch zijn er genoeg studenten die wel op kamers gaan, van hun lening. Helemaal vanzelfsprekend was het dus niet om thuis te blijven wonen.

Alle factoren om rekening mee te houden

Voor mij speelde locatie van mijn huidige huis, geld en woonmogelijkheden een belangrijke rol. Ik zal het belang van deze en andere factoren bespreken zodat jij jouw eigen keuze kan maken.

Wel of niet op kamers factoren

Huidige woonsituatie

Ik denk persoonlijk dat je huidige woonsituatie misschien wel de belangrijkste factor is om rekening mee te houden. Als jij je als student niet fijn thuis voelt kan dit namelijk een enorme invloed hebben op je prestaties. Of het nou door teveel ruzie thuis is of gewoon omdat je echt toe bent aan op jezelf wonen, soms is op kamers gaan wel echt de oplossing.

Toch raad ik je eerst aan om goed te praten met je ouders, of andere huisgenoten waar je mee samenwoont. Maak bespreekbaar wat jou dwars zit, misschien is een gesprek al de oplossing.

Mocht je er echt niet uitkomen en je niet meer fijn voelen, ga dan op zoek naar een eigen plekje of wellicht een plekje met medestudenten. Of nog leuker met mede-studentondernemers. Waarschijnlijk inspireren jullie elkaar en zal dit tot leuke dingen leiden!

De kosten

Kosten waren zoals ik al zei voor mij ook belangrijk, ik had niet genoeg geld om zelf iets te huren en wilde niet van mijn lening leven. Toch begrijp ik het wel als je je echt 100% klaar voelt om uit huis te gaan, of een lastige thuissituatie hebt dat je wel op kamers gaat.

Ik geloof er namelijk in dat als je echt iets wilt, het uiteindelijk wel goed komt. Als het thuis onhoudbaar is dan is het maar even zo dat je van je studiefinanciering de huur moet betalen. Waarschijnlijk ga je vanzelf op zoek naar een manier om meer geld te verdienen of maak je in ieder geval een goed plan om rond te komen en je lening uiteindelijk terug te kunnen betalen.

Maar goed, dit gaat om situaties waarbij de drang zo hoog is dat je echt voelt dat je wel op kamers ‘moet’… van jezelf dan natuurlijk.

Toch zal ik als de nood niet hoog is, wel in acht nemen wat de kosten zijn van wel of niet op kamers gaan. De gemiddelde huurprijs voor studenten ligt volgens BNNVARA nu tussen de 420 en 520 euro per maand, terwijl uitschieters boven de €700 geen uitzondering zijn. Stel we gaan even uit van een relatief goedkope €400 per maand, en een gemiddeld aantal studiejaren van 5. Dan betaal je dus €400 x 12 x 5 = €24.000 alleen aan woonkosten. Natuurlijk kan het goedkoper, en duurder, maar dit is toch een flink bedrag dat je kwijt bent. Daarnaast betaal je natuurlijk nog je boodschappen en voor alle uitjes en andere leuke en soms noodzakelijke dingen.

Als het dus niet zo’n noodzaak is om op jezelf te wonen zou ik die duizenden euro’s dus liever in andere dingen steken, bijvoorbeeld in persoonlijke ontwikkeling of je eigen onderneming.

Woonmogelijkheden

Natuurlijk spelen de woonmogelijkheden ook een rol. Ten eerste wil je de afweging maken of je niet te veel reistijd kwijt bent op je huidige woonplek. Als jij per se wilt studeren in Breda omdat alleen daar jouw favoriete studie wordt gegeven, maar je woont in Groningen, dan lijkt het me duidelijk dat het voor jezelf niet houdbaar is om thuis te blijven wonen.

Als er dan, of ook bij iets kortere afstanden, een leuke kamer vrij is op een gunstige plek waar je maar een kwartier of halfuur reistijd hebt dan is op kamers gaan natuurlijk wel voor de hand liggend. Te lang reizen zal je uiteindelijk opbreken, gelukkig woon ik zelf relatief dichtbij en had ik hier geen last van, maar houd er rekening mee dat veel reizen te zwaar voor je kan zijn.

Wel of niet op kamers gaan
Zou jij hier willen wonen?

Toch zal je niet overal de mogelijkheid hebben om in een fatsoenlijke kamer te gaan wonen, persoonlijk zou ik dan toch liever iets langer reizen dan dat ik in een plek woon waar het ongedierte niet weg te slaan is.

Je huisgenoten

Naast dat het belangrijk is om te weten waar je kan wonen is het ook belangrijk met wie je woont. Vaak ga je niet alleen op kamers en krijg je met anderen te maken. Zorg dus echt dat je weet dat je een klik hebt met je huisgenoten. Hoe vervelend kan het zijn als jij heel netjes bent en je huisgenoten overal troep laten slingeren, mij lijkt het geen lekkere combi.

Zorg dus echt dat je met je beste vrienden gaat samen wonen (al hoeft dit ook niet per se een succes te zijn), of als je ergens gaat hospiteren, zorg dan dat je echt even nagaat of jullie gelijke interesses en waarden hebben. Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn en je echt thuis te voelen.

De relatie tussen ondernemen en wel of niet op kamers

Als je al weet dat jij ondernemend bent ingesteld en mogelijk iets voor jezelf wilt beginnen naast je studie dan is het verstandig om nog even naar de kosten van op jezelf wonen te gaan.

Een eigen side-hustle beginnen hoeft geen geld te kosten, je kan namelijk ook gewoon je eigen bedrijfje starten zonder startkapitaal. Toch is het wel lekker als je iets te besteden hebt, en voor sommige side-hustles is het zelfs noodzakelijk, denk aan verkopen op bol.

Als jij dus weet dat je iets wilt opzetten naast je studie dan kan je iedere euro als student gebruiken. Daarom zou ik, indien niet noodzakelijk, er niet voor kiezen om op kamers te wonen. Je bespaart duizenden euro’s als je thuis kan blijven wonen. Maar de nadruk ligt op kan, soms is het namelijk echt niet mogelijk of verre van ideaal. In dat geval geloof ik dat je er gewoon voor moet gaan. Dit is allemaal geen advies, gewoon mijn persoonlijke mening. Ik hoop dat je er wat aan hebt en ben benieuwd: Woon(de) jij thuis of op kamers als student?

Mocht je een nieuwe vraag hebben voor deze nieuwe ‘studeren en ondernemen’ rubriek, laat het dan ook even hieronder weten. Dank je wel!

2 Reacties

  1. Heel leuke blog Thom! Het enige wat ik nog mis is misschien de persoonlijke ontwikkelingskant van op kamers gaan/uit huis gaan. Als ik mezelf (op mn 18e uit huis gegaan) bijvoorbeeld vergelijk met mijn zusje (nu 22 en woont nog steeds thuis) zit er best een groot verschil tussen haar zelfstandigheid en mijn zelfstandigheid op mn 22e bijvoorbeeld. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn 😉

    1. Dank je wel Emma! Dat is inderdaad een heel goed punt, door uit huis te gaan wordt je zeker meer gedwongen zelfstandig te worden. Je leert natuurlijk veel, terwijl je bij je ouders meer geneigd bent in je comfortzone te blijven. Zelfstandigheid kan daarom zeker een bijkomend voordeel zijn van uit huis gaan, maar zoals je zegt verschilt het ook per persoon hoe zelfstandig je bent/wordt als je thuis blijft wonen. Zelf denk ik dat het daarom zeker als je thuis woont goed is om ook wat meer uit je comfort zone te stappen, voor de een kan dit een (paar) keer per week koken zijn, voor de ander een was leren draaien, of de tuin netjes maken. Al met al heb je naar mijn mening zeker een voorsprong als je ‘vroeg’ op kamers / uit huis gaat, maar als thuiswonende heb je ook grotendeels zelf in de hand hoe zelfstandig je wordt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *