Leren omgaan met geld?

Leren omgaan met geld?

Denk jij er wel eens over na wanneer jij hebt leren omgaan met geld?

Waarschijnlijk heb je dit jezelf aangeleerd of heb je wel eens wat gehoord van ouders of vrienden.

Maar het is eigenlijk heel vreemd dat we hier op de middelbare school niks over leren.

We leren wel hoe je moet rekenen, en sommigen leren wat economie is, maar hoe je je geld verstandig gebruikt wordt eigenlijk nooit goed geleerd.

De constatering dat we niks leren over omgaan met geld is ook door Robert Kiyosaki vastgesteld. Nu denk jij misschien: wie?!

Lees verder om erachter te komen over wie ik het heb en wat ik van hem heb geleerd.

Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki is de schrijver van onder andere ‘Rich Dad Poor Dad‘. Het Alle informatie en kennis die ik met jou in dit artikel ga delen is grotendeels gebaseerd op dat boek.

Leren omgaan met geld rijke pa
De Nederlandse versie

Hij maakte mij in zijn boek duidelijk dat het eigenlijk heel gek is dat we nooit over geld praten.

En als we er dan over praten blijkt dat heel veel mensen geld onbelangrijk vinden, of er toch niet eerlijk over durven te zijn.

Geld is nog een beetje een taboe.

De mensen die zeggen dat ze geld niet belangrijk vinden spreken zichzelf vaak ook wel tegen.

Want wie werkt er ook alweer vijf dagen per week, acht uur lang? Ja, inderdaad, een heel groot deel van de bevolking werkt full-time. Volgens het CBS werkt zelfs bijna drie kwart van de mannen full-time. Van de vrouwen gaat het om meer dan een kwart.

Als je zoveel van je tijd besteed aan geld verdienen lijkt het mij, en Robert Kiyosaki, wel zo dat geld wel degelijk belangrijk is.

Maar hoe ga je dan het best om met geld?

Assets en liabilities

Om beter te begrijpen hoe je kan leren omgaan met geld is het noodzakelijk om het verschil te weten tussen een ‘asset’ en een ‘liability’.

Een asset is iets waarin je investeert om uiteindelijk meer geld te verdienen. Je koopt iets wat meer waard wordt, of je kan het later doorverkopen voor meer geld.

Concrete voorbeelden zijn, vastgoed, aandelen, obligaties en een eigen bedrijven dat je geld oplevert.

Een liability is iets waar je ook in investeert, of iets dat je koopt. Maar het grote verschil is dat dit je alleen maar geld kost. Je koopt het, en je bent je geld ‘kwijt’.

Denk hierbij aan voorbeelden als hypotheekkosten, een nieuwe iPhone of creditcardkosten.

Leren omgaan met geld jong
‘Assets vs liabilities’

Goed, je weet nu het verschil. Hoe helpt dit jou verder?

Wat koop jij eerst?

Je kunt nu eens bij jezelf te rade gaan. Waar geef jij je maandelijkse inkomsten als eerst aan uit? En hoe kom je aan deze inkomsten?

Er is namelijk een groot verschil tussen de mensen die geen geld zorgen hebben en de mensen die wel geld zorgen hebben.

De mensen zonder geld zorgen kiezen ervoor om als eerst hun geld te investeren in assets, of in hun zelf. Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om eerst te investeren in nieuwe aandelen, of in hun kennis.

Pas als ze hebben geïnvesteerd in dingen die wat voor hunzelf gaan opleveren (assets), gaan ze investeren in andere dingen zoals feestjes en uitgaansgelegenheden.

Nu is mijn advies zeker niet om nooit meer een feestje te bezoeken, of om nooit meer uit te gaan. Maar wat als je nou eerst, als het handiger is, een vast bedrag investeert in aandelen? Iedere maand €50 is toch weer €600 per jaar. Het leuke van aandelen is dat ze vaak dividend opleveren waardoor je naast de mogelijke groei van je aandeel je geld nog verder laat ‘groeien’.

Wel even een reminder: ga niet zomaar je geld beleggen. Vraag advies aan een expert, of kies voor een beleggingsfonds die voor jou gaat beleggen.

‘Maar hoe word je dan echt rijk?’

Deze vraag stel ik wat cynisch want het is niet zo dat je van de ene op de andere dag rijk wordt.

Daarnaast kan het voor iedereen wat anders betekenen. Voor de een gaat rijk zijn puur om geld, en voor de ander om een ‘rijk’ leven door je te omringen met familie en vrienden.

Als we even alleen naar het rijk zijn in geld dan is daar nog steeds een heel groot verschil in voor ieder mens. Misschien is de een blij met €100 per maand en de ander pas met €100.000 per maand.

Maar het belangrijkste principe dat je leert in Rich Dad Poor Dad is dat je om echt rijk te worden niet meer alleen vóór geld moet gaan werken, maar je moet geld voor jou gaan laten werken.

Leren omgaan met geld nu

Hoe laat je geld voor je werken? Door in assets te investeren!

Als jij een aandeel koopt dat stijgt en dividend uitkeert hoef jij zelf niks meer te doen, de beurs blijft vanzelf werken. De waarde van jou ingelegde geldbedrag stijgt dan zonder dat jij zelf voor dit geld werkt.

Hetzelfde fenomeen vindt plaats als jij kunt investeren in vastgoed, dat is wel een stapje verder, maar wellicht is het voor jou mogelijk in de toekomst. Je investeert bijvoorbeeld in een garage en verhuurt deze. Iedere maand krijg jij dan je huur binnen zonder dat je er verder iets voor doet.

Ook kan je je eigen online business beginnen die geheel passief voor jou werkt. Mocht je hierin in geïnteresseerd zijn raad ik je aan om mijn blog over het starten van je eigen bedrijf zonder geld te lezen.

Wat ik jou wil meegeven

Ik wil je graag meegeven dat het leuk en interessant kan zijn om je kennis te vergroten. Over geld, maar ook over andere dingen waar je interesse liggen of wat mogelijk belangrijk is in jouw leven.

Van Rich Dad Poor Dad heb ik in ieder geval heel veel geleerd en mocht jij dit boek ook willen lezen dan kan je dat hier doen.

Ik heb namelijk nog lang niet alles wat erin staat verteld en ik denk dat jij het heel interessant gaat vinden.

Laat me weten als je het boek hebt gelezen en wat jij er van vindt!

Leren omgaan met geld banner
Bestel hier direct Rich Dad Poor Dad in het Engels

Of wil je liever de Nederlandse versie?

De Nederlandse versie ‘Rijke pa arme pa’ is hier te vinden, druk maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *