GeldCreatie.nl

De kosten van verkopen via bol

Voordat je begint met inkopen van producten om te verkopen op bol, is het handig om te weten wat de kosten van verkopen via bol zijn.

Ik zal ze even kort langslopen.

Commissie

Voor elk verkocht artikel betaal je commissie. Deze commissie bestaat uit twee onderdelen.

Als eerst heb je het vaste bedrag. Maar let op, dit vaste bedrag verschilt per categorie.

Het vaste bedrag varieert bij bijna alle producten van 20 cent tot 83 cent. Er zijn enkele uitzonderingen waar je €2,48 vast betaalt.

Naast het vaste bedrag heb je een percentage van de verkoopprijs dat je moet afstaan. Dit percentage varieert tussen 4% en 13%.

Verzendkosten

Per bestelling betaal je verzendkosten. Deze kosten kunnen ook erg variëren, de maat en het gewicht zijn hier van grote invloed.

Ook kunnen het verzendkosten zijn aan bol omdat je via Logistiek Via Bol (LVB) verstuurt, of het kan een bijdrage zijn aan pakketzegels, omdat je vanuit huis verstuurt.

De verzendkosten van verkopen via bol zijn over het algemeen goedkoper dan als particulier, omdat bol zoveel partners heeft en dus ook veel post verstuurd hebben zij deals gemaakt met verschillende leveranciers.

Omdat de kosten wel eens veranderen zal ik je een schatting geven, de kosten van verkopen via bol zijn meestal tussen de €2,90 (brievenbus) en €5 (pakket).

Als je een klein product hebt dat door de brievenbus past heb je de goedkoopste producten, maar grotere producten hebben daarentegen vaak een hogere verkoopprijs. De hogere verkoopprijs compenseert de wat hogere verzendkosten in dat geval.

Pick & pack kosten

Als jij je producten door bol zelf laat versturen, in plaats van dat je het zelf doet, dan betaal je wat extra’s voor het inpakken en versturen. Medewerkers van bol.com regelen dit dan voor je, wat jou tijd (en geld) scheelt.

Deze pick & pack kosten zullen zo tussen de €1 en €2 liggen. Wat hier eigenlijk ook bij inzit zijn de kosten voor de klantenservice, dit neemt bol uit handen. Alleen in heel specifieke gevallen wordt soms een vraag naar jou als partner doorgezet.

Kosten verkopen via bol cijfers
Kosten zoals vermeld op het partnerplatform van bol.com per 1 januari 2021

Voorraadkosten

Als jij gebruik maakt van LVB, dan slaat bol ook jouw voorraad op. Hiervoor betaal je logischerwijs voorraadkosten.

Deze voorraadkosten verschillen weer per maat, en zullen meestal tussen de €0,15 en €0,30 liggen, zie de exacte cijfers hierboven op de afbeelding.

Advertentiekosten

Dit zijn ‘vrijwillige’ kosten. Je kan tegenwoordig namelijk adverteren op bol, waardoor jouw product meer zichtbaarheid krijgt.

Het is echter niet noodzakelijk om te doen en dus is het aan jouw of je de advertentiekosten wilt toevoegen aan jouw kosten van verkopen via bol.

Je kan hier ook zelf een limiet voor invullen. De advertentiekosten zijn dus geheel vrijblijvend.

Bijdrage aan retourzegels

Dit zijn helaas geen vrijwillige kosten 😉 . Het kan zijn dat je een retour krijgt. Dit betekent dat je daar aan moet mee betalen.

Hoe hoog deze kosten zijn hang ook weer af van het formaat en gewicht van het geretourneerde pakket. Waarschijnlijk is het hetzelfde als jij betaalt aan een verzendlabel of postzegels.

Jouw kosten van verkopen via bol

Om even te concluderen zet ik hieronder alle kosten op een rijtje, maar vergeet niet dat je ook nog belasting moet betalen over jouw eventuele winsten!

  • Commissie
  • Verzendkosten
  • Pick & pack kosten (optioneel bij LVB)
  • Voorraadkosten (optioneel bij LVB)
  • Bijdrage aan retourlabels
  • Advertentiekosten (optioneel)