GeldCreatie.nl

Wat zijn aandelen?

Wat zijn aandelen? Het is een van de eerste vragen die je hebt als je wilt gaan starten met beleggen. Of misschien zit je zelfs nog op de middelbare school en ben je benieuwd wat aandelen nu precies zijn.

Als jij een aandeel koopt van een bedrijf houdt dat eigenlijk in dat jij eigenaar bent geworden van een (heel klein) stukje van het bedrijf waarvan jij het aandeel koopt.

Beursgenoteerde bedrijven, bedrijven waarvan je een aandeel kan kopen op de beurs, vragen jou dus te investeren in hun bedrijf. Dit kan zowel voordelig of nadelig voor jou als investeerder uitpakken.

Wat zijn mogelijke voordelen van aandelen?

Door een aandeel te kopen kan je eigenlijk op twee manieren geld ‘verdienen’, oftewel rendement maken. Ik leg ze hier kort uit met een voorbeeld.

Stijging van de koers

Belangrijk is dat je het rendement pas om hebt gezet in winst zodra je jouw gekochte aandeel weer verkoopt. Maar om überhaupt winst te kunnen maken moet het aandeel wel eerst stijgen.

Een aandeel stijgt als het goed gaat het met het bedrijf. Dit kan verschillende redenen hebben, er is bijvoorbeeld een nieuw product gelanceerd waar veel van wordt verwacht, er wordt meer en meer winst gemaakt door het bedrijf zelf, of een ander positief bericht in de media.

Het kan dus zijn dat jij drie maanden geleden een aandeel van bedrijf X kocht voor €15. Dit bedrijft verkoopt schoenen en komt met een revolutionaire nieuwe schoen van extreem goede kwaliteit. De verkopen stijgen de pan uit en het bedrijf maakt extreem veel winst. Hierdoor is het aandeel geen €15 meer waard, maar €20. Als je het aandeel zou verkopen heb je dus (bijna) €5 winst gemaakt. Ik zet er tussen haakjes bijna, want je betaalt meestal wel transactiekosten aan de broker (bijvoorbeeld BUX Zero) waar jij je aandelen koopt.

Dividend krijgen

De tweede manier om geld te verdienen met jouw aandelen is door het krijgen van dividend. Hier schrijf ik binnenkort een aparte kennisbank pagina over, dus ik houd het hier even kort.

Dividend is een soort beloning dat je krijgt voor het vertrouwen dat jij geeft aan het bedrijf waar jij een aandeel van hebt gekocht. Let wel op: niet ieder bedrijf keert (even hoog) dividend uit. Sommige bedrijven keren namelijk expres geen dividend uit, maar vaak met de bedoeling om te groeien, waardoor de koers dus als het goed is wel stijgt.

Nadelen van aandelen

Het grootste nadeel is dat aandelen erg kunnen fluctueren, je aandeelwaarde, oftewel de koers, kan daardoor niet alleen omhoog maar ook omlaag gaan.

Daarnaast kost het dus meer tijd om een aandeel of bedrijf te onderzoeken en in de gaten te houden. Alternatieven kunnen bijvoorbeeld ETFs of beleggingsfondsen zijn.

Korte samenvatting

Ik hoop dat de vraag wat zijn aandelen? nu helemaal duidelijk is! Zo niet, stuur mij dan even een berichtje.

In principe koop jij dus een deel van een bedrijf waarmee je winst of verlies kan maken (positief of negatief rendement). Daarnaast kan je geld ontvangen door middel van dividendaandelen.